Saturday, November 27, 2010

Λιτά φαγητά

Επειδή αυτές τις  μέρες με έχουν βομβαρδίσει με αρκετά αντιβιοτικά λόγω ενός ενοίκου στον οργανισμό που δεν πληρώνει καν ενοίκιο τρώω ελαφριά και λιτά.Δε μου σύστησε ο γιατρός κάποια δίαιτα,αντιθέτως μου'πε να τρώω πολύ καλά,απλά εγώ δεν την παλεύω με τα αγαπημένα μου μπαχάρια,τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.Δεν ξέρω πόσες παρενέργειες μου προκαλούν τα άτιμα ναυτία,κοιλιακούς πόνους,αϋπνία,ζαλάδες.Tο άλλο,δεν έχω γεύση,κάπου έχασε το δρόμο της.Λέω στον εαυτό μου "Υπομονή πρέπει να κάνεις έξωση στον ενοικιαστή.,ακόμα μια βδομάδα και τελείωσαν.Ας ελπίσουμε ότι τον Ιανουάριο θα τον έχω διώξει το νοικάρη"

Να'μαι λοιπόν να φτιάχνω το κλασικό μας βραστό κουνουπίδι με λιτό ντρέσινγκ λαδολέμονο και αλάτι.Λουκάνικα ή όπως τα λένε αυτά τα συγκεκριμένα salamelle.Βασικά δεν έχουν το εξωτερικό που έχουν συνήθως τα λουκάνικα.Δεν είναι από χοιρινό αλλά με γαλοπούλα και κοτόπουλο.Νομίζω ότι όσοι έχουν πρόβλημα με χοληστερίνη σήμερα θα ικανοποιηθούν απ΄την πρότασή μου.Είναι μια ιταλική μάρκα που έχω δει σε αρκετά κρεοπωλεία της Αθήνας,νομίζω και σε σούπερ*μάρκετ.Ονομάζεται Aia 

Προσωπικά τα έφτιαξα στο αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να βάλω λάδι.Τα έχω φάει μαγειρεμένα στο γκριλ και είναι θαυμάσια.Για σάντουιτς είναι θεσπέσια αλλά αυτήν περίοδο σάλτσες δε μπορώ να φάω και δε φαντάζεστε πόσο μου αρέσουν.


Thursday, November 25, 2010

Junk food σπιτικό

Αυγά και μπέικον δύο αγαπημένα υλικά που τα τρώω για πρωινό,για μεσημεριανό και για δείπνο.Με λίγα λόγια δεν έχω πρόβλημα να τα φάω οποιαδήποτε στιγμή.Καθένας τα φτιάχνει όπως θέλει αυγά μάτια,ομελέτα,αλάτι,πιπέρι.Άλλοι βάζουν λάδι ενώ άλλοι προτιμούν βούτυρο.Όπως και να μου τα δώσεις θα τα φάω,όχι δε θα ακούσεις.


Αυτές τις μέρες τα τίμησα δεόντως.Την πρώτη φορά με αυγά τηγανιτά που να έχουν τους κρόκους μελάτους και τη δεύτερη φορά με τα αυγά ομελέτα.Έφτιαξα το μπέικον που του βάζω πάντα μαύρο πιπέρι και μετά χτύπησα τα αυγά για ομελέτα.Και τις δύο φορές χρησιμοποιώ ελαιόλαδο.




Τα συνόδευσα με μαύρο ψωμί και φυσικό χυμό πορτοκάλι και μανταρίνι.Στύβω εκεί μπόλικα και γίνεται ένας φοβερός σπιτικός ανάμεικτος.Ένα μιξ υγιεινού και junk food μαζί!Ό,τι χρειάζομαι αυτή την περίοδο για να στανιάρω αφού ο Νοέμβριος δεν πήγε καλά σε όλους τους τομείς!


Tuesday, November 23, 2010

Πλέξιμο και σχέσεις

Πόσα χρόνια λέω "θα μάθω να πλέκω" και πόσα χρόνια δε μαθαίνω.Οι λόγοι αρκετοί όπως ποιος θα μου μάθει;Εγώ μου λέει η μητέρα μιας φίλης,έρχομαι Ιταλία και θα φέρω τις βελόνες.Τελικά μου'φερε ένα έτοιμο κασκόλ η κυρα- Σ...  ονόματα δε λέμε!

Δε πτοούμαι πάω και κοιτάζω για μαθήματα.Πού,πώς,πότε και φυσικά πόσο.Η τελευταία απάντηση δεν ικανοποίησε το πορτοφόλι μου κι έτσι γκρεμίστηκε το όνειρο!Πριν μερικά χρόνια μετακόμισε ακριβώς δίπλα μου η υιοθετημένη γιαγιά μου όπως πια την αποκαλώ.Σας έχω μιλήσει γι'αυτή σε παλιότερο ποστ.Η κυρία που σε λίγο πατάει τα 80 δουλεύει ό,τι έχει σχέση με τη κλωστή και ό,τι φαντάζει ο νους σας!Έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς στυλίστες αλλά τα τελευταία χρόνια περιορίζεται στους πελάτες της που οι ηλικίες είναι από μωρά μέχρι 90 χρονών.Την είδα να φτιάχνει μέχρι παλτουδάκι για σκύλο για κάποια μεγαλο-κυρία και ειλικρινά λύθηκα στα γέλια.

Χρόνια μου λέει να πάω να μου δείξει και κάθε φορά έτρεχα σε δουλειά και άλλες υποχρεώσεις.Μπήκε στο νοσοκομείο,χειρουργήθηκε,βγήκε και μου λέει" E allora!?  πότε θα έρθεις να σου δείξω;".Θα έρθω το Σάββατο της απαντάω.Το δίποδο πεσκέσι έφυγε,ο καλός μου λείπει,εγώ είμαι σε αναγκαστικές διακοπές θα'ρθω να ξεσπάσω της απαντάω.Πήγα που λέτε και ξεκίνησα τα μαθήματα και μαζί με αυτά άκουσα διάφορες ιστορίες μιας γεμάτης άλλης ζωής και άλλων εποχών.


Μου'βγαλε κουβάρι και βελόνες.Μεγάλη υπομονή η γυναίκα!Να μου εξηγεί κι εγώ να μην καταλαβαίνω.Πάνω,κάτω αφήνεις τον πόντο ....μη μου μιλάτε αραβικά της λέω κάποια στιγμή και λύθηκε στα γέλια."Κανείς δε γεννήθηκε μαθημένος" αυτό μου λέει sυνέχεια ."Δούλεψε,μη σε νοιάζει για τα λάθη!".Με το άσπρο έμαθα τις βελονιές και το κοκκινομπορντό κουβάρι που παρεμπιπτόντως έφτιαξα και αυτό με τα μαλλιά που μου'δωσε θα γίνει το πρώτο μου κασκόλ.

Έβλεπε να φτιάχνω το κουβάρι και γέλαγε γιατί κι εκεί αργή να είμαι.Της λέω "Εγώ είμαι παιδί της πόλης.Δώσε μου υδραυλικά ηλεκτρολογικά και στα φτιάχνω".Τώρα που το λες "δε μου φτιάχνεις το κινητό και τον ασύρματο;".Σε πέντε λεπτά τα είχα τελειώσει και πάλι γέλαγε.Έβλεπε που με πόναγε το χέρι και μου'λεγε "οι τένοντες,θα συνηθίσεις μη σε νοιάζει"

Ελπίζω να το τελειώσω μέσα στο 2010 γιατί βλέπετε είμαι χελώνα και απ'την άλλη μου'χει 'ηδη ετοιμάσει τα μαλλιά,κάτι καινούρια που βγήκαν και είναι ότι πρέπει για δώρα για φιλενάδες μου λέει.Πρέπει να ομολογήσω ότι με ξεκουράζει και είναι σαν αντι-στρες!Πάντως είναι θετική και αισιόδοξη και ειλικρινά την πάω πολύ!!!

Sunday, November 21, 2010

Ατμομαγειρέματα!

Πάνε χρόνια που'χει μετακομίσει ένας απ'τους αγαπημένους μου φίλους σε άλλη ευρωπαική πρωτεύουσα.Γνωριστήκαμε πριν πολλά χρόνια στην Ιταλία δύο διαφορετικές μητρικές γλώσσες,δύο διαφορετικές θρησκείες,δύο διαφορετικές χώρες και ηπείρους.Αυτό δε μας εμπόδισε να δέσουμε μια υπέροχη φιλία και να μάθουμε λίγα απ'όλα απ'τα διαφορετικά μας.

Πολλά βράδια φάγαμε μαζί με φίλους και συγκατοίκους.Πάντα πήγαινα σπίτι του με το τάπερ και με μια ελληνική λιχουδιά.Θυμάμαι πόσο λάτρευε τις φακές και πως καθάριζε το πιάτο του και το πιάτο μου αφού δεν τις αγαπούσα αλλά τις μαγείρευα για το σίδηρο.Πόσες φορές τηλεφώνησα γκρινιάζοντας ότι πάλι δεν αξιώθηκα να μαγειρέψω και πόσες φορές άκουσα σε σπαστά ελληνικά "κούκλα έλα σπίτι!".

Μια φορά πάω σπίτι και μου λέει ότι απόψε τρώμε λιτά γιατί κι εκείνος δεν είχε πάει σούπερ-μάρκετ.Είχε καπρίνο ( όχι αρωματικό αλλά σκέτο),μπρεσάολα,ψωμί και λαχανικά στον ατμό.Πρώτη φορά τα έφαγα σε εκείνον και απ'αυτόν κόλλησα το μικρόβιο να τα φτιάχνω που και που το χειμώνα για αλλαγή.

Έψαξα στην λαϊκή να βρω τον περίεργο ιπτάμενο δίσκο όπως τον αποκαλώ και τον πήρα.Έχει κλείσει τα 7 χρόνια ο δίσκος και  τη δουλειά του την κάνει καταπληκτικά.Ο κολλητός κάποια στιγμή πήρε απ'του σούπερ-μάρκετ με τους πόντους έναν ατμομάγειρα αλλά ανακαλύψαμε ότι προτιμούμε το αποτέλεσμα του καλαθιού.



Λαχανικά που συνήθως βάζω ανάλογα με τα κέφια και με το τι έχω σπίτι:
πατάτα
κρεμμύδι ολόκληρο
κουνουπίδι
μπρόκολο
λαχανάκια Βρυξελλών
φασολάκια πράσινα
κολοκυθάκια
καρότο


Η εκτέλεση είναι πανεύκολη βάζω νερό στην κατσαρόλα όσο μέχρι να καλύψει τα ποδαράκια του καλαθιού.Τοποθετώ τα λαχανικά καθαρισμένα συνήθως την πατάτα την κόβω σε μεγάλους κύβους.Κλείνω το καπάκι και σε χαμηλή φωτιά αφήνω να μαγειρευτούν.Προσωπικά τα προτιμώ απλά δηλαδή αλάτι και λαδολέμονο.

Friday, November 19, 2010

Non solo lesso

Κάποτε σας είχα αναφέρει ότι τα μεσημεριανά μπορείς να φας με 10-15 € στάνταρ μενού.Πολλές φορές έχω πει σε όσους έρχονται για shopping να πάνε αλλά πάντα για κάποιο άγνωστο λόγο δεν μου δίνουν σημασία και δεν δοκιμάζουν ενώ πάνε και χαρίζουν τα λεφτά τους στα εστιατόρια που ανήκουν πχ στον Αρμάνι κτλ .Βέβαια είναι απλοί γνωστοί μου γιατί οι φίλοι μου δεν είναι φανατικοί του shopping  και όποιος ήρθε σπίτι και του πρότεινα απάντηση όχι δεν πήρα.

Επειδή θεωρώ ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες τουρίστες το ίδιο και πολλοί έρχεστε για να χαρείτε μια διαφορετική πόλη σας έχω πρόταση που πάω προσωπικά είτε για μεσημεριανό είτε για απεριτίβο.Δεν βρίσκεται στο κέντρο ή όπως το ονομάζουν οι Ιταλοί "Quadrilatero della moda" ή απλά στα αγγλικά   "quadrilateral of fashion" αλλά σε μια άλλη γειτονιά εξίσου πηγμένη σε μαγαζιά και ενδιαφέροντα σημεία.Είναι πολύ κοντά σε στάση μετρό και ονομάζεται "Non solo lesso" (νον σόλο λέσο δηλαδή όχι μόνο βραστό).

Το μεσημεριανό έχει δύο στάνταρ μενού των 15 και το δεύτερο την τιμή του κύριους πιάτου.Και τα δύο πακέτα έχουν ορεκτικά που βάζεις απ'το μπουφέ,μια ποικιλία από 10 διαφορετικά πιάτα λαχανικά,τυριά και αλλαντικά και βάζεις όσο θέλεις.Συμπεριλαμβάνει νερό,καφέ και κουβέρ.


  
Η διαφορά είναι ότι στα 15€ μπορείς να διαλέξεις πρώτο πιάτο που οι Ιταλοί εννοούν τα ζυμαρικά,τα νιόκι και τα ριζότα  και έχει 8 επιλογές ενώ στο άλλο πακέτο έχουν δεύτερο πιάτο δηλαδή κρεατικό και εκεί οι επιλογές είναι πολλές.

Φωτογραφίες απ'τα πιάτα μας,ίσα ίσα που τους πρόλλαβα με γεμάτα!!!


  • fagottini rossi con radicchio di treviso e pancetta saltati al burro sfuso e salvia:φαγκοτίνι κόκκινα με ραδίκιο και μπέηκον τσιγαρισμένα με βούτυρο και φασκόμηλο
  • fagottini verdi con ricotta e erbette saltati al burro sfuso e salvia :φαγκοτίνι πράσινα με τυρί ρικότα και βότανα τσιγαρισμένα με βούτυρο και φασκόμηλο


Caramelle piacentine ripiena di ricotta e erbette saltate in burro e salvia:καραμέλες με τυρί ρικότα και βότανα τσιγαρισμένα με βούτυρο και φασκόμηλο

Zinzole a castelmagno (gnocchi di patate con burro e castelmagno):νιόκι με τυρί καπνιστό castelmagno

Πήγα την πρώτη δόση παρέας που μου'ρθαν από Ελλάδα και έβγαλα φωτογραφίες απ΄το μαγαζί και απ'τα πιάτα μας.Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα,ο σερβιτόρος που μιλάει αγγλικά ικανοποιημένος που τους είδε να καθαρίζουν τα πιάτα τους.Μάλιστα επειδή η φιλενάδα μου είναι φαγανή σαν κι εμένα δεν ήξερε ποιο φαγκοτίνι να διαλέξει κι έτσι της έφτιαξε ένα πιάτο και απ'τα δύο που είχε (δείτε φωτογραφία παραπάνω)




Το μαγαζί ανοίγει για Happy hour  που εκεί πίνεις μόνο κρασί και έχουν μια αξιόλογη λίστα που μπορείτε να βρείτε στο επίσημο σάιτ τους.Έτσι έμαθα το μαγαζί και ειλικρινά όποιον έχω πάει μένει ευχαριστημένος,ντόπιους και ξένους.Δεν έχω πάει ποτέ μου για βραδινό αλλά δε διστάζω να το προτείνω για την ιδιαιτερότητά του,τη φιλοξενία του και τη θέρμη του.


Ωράρια:
Μεσημεριανο 12:30-15:00
Happy hour 18:30-20:00
Βραδινό 20:00-24:00

Διεύθυνση:Via Francesco Redi γωνία Via Giorgio Jan 20124 Milano

Wednesday, November 17, 2010

Προβολόνε

Είπα να αρχίσω το ποστ γκρινιάζοντας που η βδομάδα άρχισε αρνητικά και με αναδουλειές αλλά μετά σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει λόγος να σας μουρτζουφλιάζω κι εσάς με τα δικά προβλήματα και λοιπόν γρήγορα στην κουζίνα για κάτι εύκολο,γρήγορο και πικάντικο με πολλές και διάφορες πληροφορίες όχι μόνο κουζίνας!


Τα ζυμαρικά που σας προτείνω σήμερα είναι μια ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων.Μια σάλτσα γεμάτη μπαχάρια.Έχω αρκετά στο σπίτι σε σκόνη,κόκκους και ολόκληρα.Είναι τα αγαπημένα μου και πάντα χρησιμοποιώ όποτε μπορώ.

Υλικά για τη σάλτσα για ένα άτομο

ντοματοχυμό
λίγο τριμμένο μπαχάρι
λίγη τριμμένη κανέλα
1-2 γαρύφαλλα
λίγο μαύρο πιπέρι
λίγο μπούκοβο
λίγο σκόρδο αποξηραμένο
αλάτι
ελαιόλαδο

Σε ένα τηγανάκι ή κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά και λίγο νερό αφού ο ντοματοχυμός είναι πηχτός και αφήνω σε σιγανή φωτιά να δέσει η σάλτσα.Βράζω τα ζυμαρικά μου σε αλατισμένο νερό,τα σουρώνω και τα δένω με τη σάλτσα.Σήμερα είχα όρεξη για σπαγγέτι κι έτριψα από πάνω τυρί πικάντικο προβολόνε.


Provolone (προβολόνε) είναι ένα ημίσκληρο γλυκό ή πικάντικο αγελαδινό τυρί περιοχή Λομβαρδία και Βενετία.Το πικάντικο έχει  έντονη γεύση και άρωμα,συνδυάζεται άψογα  με κόκκινο κρασί και κοκκινιστά.

Και μια άσχετη σχετική πληροφορία για όποιον ξέρει λίγα ιταλικά ή μαθαίνει.Ένας άντρας provolone  πάει να πει ότι την πέφτει σε άλλες γυναίκες παρόλο που είναι δεσμεύμενος/παντρεμένος.

Monday, November 15, 2010

Καπρίνο αρωματικό

Σήμερα λέω να σας ταρτάρω αλλά και να συστήσω ιταλικό τυρί.Ποτέ δεν ξέρεις μπορεί κάποιος από εσάς να έρθει για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους.Καλό λοιπόν είναι να ξέρετε ότι δεν υπάρχει μόνο η παρμεζάνα και το πεκορίνο.Εξάλλου σε προηγούμενα ποστ σας έχω ήδη δώσει διάφορα τυριά.

Caprino (καπρίνο) κατσικίσιο τυρί το συγκεκριμένο είναι φρέσκο,μαλακό,κρεμώδες,στρογγυλό για να αλείφετε το ψωμί σας.Η διαφορά είναι ότι επάνω έχουν διάφορα μυρωδικά όπως μαύρο πιπέρι,μπούκοβο,κρεμμυδάκι αποξηραμένο και άλλα διάφορα αρωματικά.




Ιδέες:
  • Προσωπικά τα βγάζω όταν τρώω φασολάδα ή κάποιο άλλο όσπριο.
  • Βράζω ζυμαρικά,πετάω το νερό  και όπως είναι ζεστά τους προσθέτω ελαιόλαδο και καπρίνο.Το κόβω σε κυβάκια και λιώνει λίγο λίγο,τα ζυμαρικά παίρνουν το άρωμα των μπαχαριών και είστε έτοιμοι μέσα σε ένα τέταρτο με μακαρόνια που μοσχοβολούν.

Αν ποτέ τα δοκιμάσετε να μου πείτε αν σας αρέσει.Αμφιβάλλω ότι δεν θα αρέσουν στους τυροφάγους,στα ιταλικά ονομάζονται Fioroni di capra aromatizzati

Friday, November 12, 2010

Middle Finger

Το παρακάτω γλυπτό είναι του Maurizio Cattelan και ονομάζεται "L.O.V.E" ή middle finger ή dito medio.Ανήκει στη σειρά "Εναντίον των ιδεολογιών" και είναι το τέταρτο της σειράς.Θα βρείτε αυτόν τον 4 μέτρων μαρμάρινο όγκο έξω από το μιλανέζικο χρηματιστήριο Piazza Affari να περιχαρεί .

 
Ο κύριος Κατελάν ισχυρίζεται ότι το γλυπτό του αντιπροσωπεύει ένα σχόλιο κατά των ιδεολογιών και τονίζει ότι ήθελε απλά να μεταμορφώσει το νόημα του φασιστικού χαιρετισμού ακρωτηριάζοντας τα δάχτυλα του χεριού.Δεν ξέρω τι λέει ο καλλιτέχνης αλλά εγώ μια χαρά θα το'στεινα έξω από πολλούς εργασιακούς και πολιτικούς  χώρους αφού αντιπροσωπεύει και εκφράζει πάρα πολλούς αυτές τις μέρες,συμπεριλαμβανομένου κι εμένα!

Κανονικά έπρεπε το γλυπτό θα΄μενε μέχρι 3/10/2010 έξω απ΄το χρηματιστήριο.H κυρία Letizia Morattti και για όποιον δεν την ξέρει είναι η δήμαρχος αποφάσισε ότι το γλυπτό πρέπει να παραμείνει μόνιμα στην πόλη αφού αντιπροσωπεύει την σύγχρονη μοντέρνα τέχνη και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το κρατήσει και γι'αυτό περάστε να το θαυμάστε όσοι επισκεφτείτε την πόλη.


Tuesday, November 9, 2010

"Το νησί" και οι εντυπώσεις μου

Το βιβλίο Το νησί της Victoria Hislop τo διάβασα πριν δύο χρόνια στα αγγλικά σε μερικές αυγουστιάτικες μέρες.Τόσο γρήγορα το τέλειωσα παρόλο που η καθημερινότητά μου πια είναι τα ιταλικά.Ήταν εύκολο,γρήγορο,με απλή γραφή και περιγραφή.Θυμάμαι είχα κάποτε σχολιάσει "ας ελπίσουμε να μη γίνει κανένα σήριαλ" και φυσικά έγινε.

Όταν είχαν έρθει οι φίλοι πριν ένα μήνα μου'χαν ήδη πει ότι ξεκινάει και ότι θα μου στείλουν λινκ για να το δω onilne.Έτσι κι έγινε,μου έστειλαν και να'μαι την περασμένη Κυριακή να στραβώνομαι μόνη να το δω.Μόλις είχε φύγει το δίποδο πεσκέσι,ο καλός μου λείπει για επαγγελματικές υποχρεώσεις,έξω βρέχει ολημερίς και οληβραδίς.Πατάω στο λινκ και μου βγαίνει ένα μικρό παράθυρο και το πρώτο επεισόδιο.Θεοσκότεινο και έτσι το κάνω full screen.Αυτόματα πάλι θεοσκότεινο και με θολούρα.Έχω μια σχετική στραβομάρα αλλά σκέφτομαι δεν πάει στα κομμάτια άντε να το δω.Όλες οι κριτικές είναι καλές,γνωστοί και φίλοι λένε ότι είναι πολύ καλό και λίγο πολύ όλοι ένα δάκρυ το ρίχνουν.

Τελειώνει το πρώτο επεισόδιο κι εγώ να'χω φάει  τη σούπα μου,το παγωτό μου και τα μουστοκούλουρα που'χα ζητήσει απ'το δίποδο πεσκέσι και που μου'φερε!Τα μουστοκούλουρα τα αγοράζω από συγκεκριμένο φούρνο από παιδί.Αν θυμάμαι καλά ανήκει στη 3η γενιά και έχει απ'το καλύτερο ψωμί στα ξύλα στην Αττική κατά τη γνώμη μου.Ανοιχτός όλη τη βδομάδα και με φοβερή ούρα.Για όποιον έχει κέφι να τα δοκιμάσει βρίσκει τη διεύθυνση πάνω στο κουτί.Εγώ τα έβαλα στα γυάλινα τάπερ γιατί με την υγρασία δεν παραμένουν τραγανά.Είναι με σταφίδα που λατρεύω και ειλικρινά τα έχω τσακίσει.



Και συνεχίζω με το σήριαλ.Έχω μια φίλη στο μσν και τη ρωτάω αν και στην τηλεόραση είναι έτσι σκούρο.Ναι μου λέει.Ξεκινάω λοιπόν να δω το δεύτερο επεισόδιο με λιγότερο ενθουσιασμό και με πολλά στοπ αφού δε με κερδίζει.Τελειώνει και το δεύτερο και σκέφτομαι "πάμε καλά;!".Τι μελοδραματικό είναι αυτό;Τι κλάμα και κακό;Τι υστερίες,τι μοιρολόι και τι ψεύτικη κρητικιά προφορά;Αυτό το σκότος κερδίζει τον τηλεθεατή γιατί εγώ αναγκάστηκα να ανάψω το πάνω φως του δωματίου κι έχω μεγάλη οθόνη.Το πολυαναμενόμενο σήριαλ  με απογοήτευσε στα δύο πρώτα επεισόδια.Όταν βγει το 3ο επεισόδιο online  θα το δω από περιέργεια μήπως και άλλαξε τίποτα αλλιώς προτείνω βιβλίο και πάλι  βιβλίο για όποιον κάνει κέφι το διάβασμα.

Εσάς σας αρέσει;Τι σας αρέσει;Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο πως βρίσκετε την τηλεοπτική σειρά;Περιμένω τις εντυπώσεις σας και πάρτε κανένα μουστοκούλουρο όσο προλαβαίνετε γιατί θα τελειώσουν σε λίγο.

Sunday, November 7, 2010

Λουκουμάδες

Αν και δε τους έχω φτιάξει ποτέ μου σκέφτηκα να σας δώσω τη συνταγή όπως τους φτιάχνει η μητέρα μου.Τους θυμήθηκα γιατί έχει πιάσει το ελαφρύ κρύο,σιγά σιγά αρχίζουν τα στολίδια για τα Χριστούγεννα και φυσικά οι λιχουδιές.Τα υλικά θα σας τα δώσω όπως έχω τη συνταγή από εκείνη με  τις παρεμβάσεις της  και τις αλλαγές που κάνουν ειλικρινά τη διαφορά τελικά.

Υλικά για 100 περίπου λουκουμάδες

1/4 κούπα χλιαρό νερό

3/4 κούπα χυμό πορτοκάλι και μανταρίνι
1 κούπα χλιαρό γάλα φρέσκο
2 φακελάκια μαγιά
1 κουτάλια σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 1/4
κούπα αλεύρι

1
κούπα αλεύρι=250 γρ
1
κούπα γάλα=240 ml


καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα 



Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό.Μετά βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει λείος χυλός.Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει όπως πχ στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει και μετά σβήσει.Το χειμώνα σκεπάζετε το μπολ με μια κουβέρτα και το αφήνετε κοντά στο καλοριφέρ ή όσοι τυχεροί δίπλα σε τζάκι.Περίπου μια ώρα για να φουσκώσει.

 Παίρνετε τη ζύμη στη χούφτα σας μέχρι να κάνει μπαλάκι και το κόβετε με ένα κουταλάκι που κάθε φορά το βουτάτε στο νερό έτσι ώστε να μην κολλάει.Τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι το χρώμα τους να γίνει χρυσαφί.Τους γυρνάμε που και που με την τρυπητή κουτάλα για να ψήνονται και να ροδίσουν ομοιόμορφα.Έχει έτοιμο ένα ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας για να απορροφάει το λάδι και τους βάζει εκεί.Όταν τελειώσει με τι τηγάνισμα

Μέλι,καρύδια,κανέλα,παγωτό ό,τι κάνει ο  καθένας κέφι!Τσαγάκι,καφέ
και συνεπώς καλή όρεξη!


Στην Ιταλία θα τους βρείτε κατα τη διάρκεια του Καρναβαλιού και με άχνη ζάχαρη από πάνω.Ονομάζονται frittelle (φριτέλε) και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στα υλικά πχ ξύσμα λεμονιού ή ρακή ή βούτυρο.Κάθε περιοχή και διαφορετική παράδοση.Αν βρεθείτε προς τα εδώ και τους δείτε δοκιμάστε να γευτείτε τη διαφορά.Συνήθως τους τρώνε στο χέρι.

Friday, November 5, 2010

Μανιτάρια του βοσκού

Σας έχω καινούρια πρόταση για μανιτάρια,βασικά τα έφτιαξε ο καλός μου που τα αποκαλεί μανιτάρια του βοσκού.Φωτογραφίες δεν έχω αλλά την εκτέλεση την είδα με τα ματάκια μου και τα τσακίσαμε μια χάρα σαν ορεκτικό.Δεν έμεινε ίχνος και δεν πρόλλαβα να βγάλω μια εικόνα

Υλικά
μισό κιλό φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες (βάλαμε άσπρα και καφέ)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
βασιλικό ξερός
αλάτι
πιπέρι ή μπούκοβο
βούτυρο
φέτα κομμένη σε χοντρές φέτες


Σε ένα βαθύ τηγάνι έβαλε τα μανιτάρια με το βούτυρο και τα άφησε να βγάλουν αρκετά νερά.Μετά πρόσθεσε το κρεμμύδι,αλάτι,πιπέρι και το βασιλικό.Τα σιγοέψησε για 10-15 λεπτά.Κάλυψε παντού με χοντρές ροδέλες ντομάτας για 1-2 λεπτά και στο τέλος πάνω σε κάθε ντομάτα πρόσθεσε από ένα κομμάτι κομμένο πάχος 1 δάχτυλο φέτα.Έκλεισε το καπάκι και άφησε μέχρι να λιώσει η φέτα.σερβίρεται με μπόλικο φρέσκο ψωμί κατά προτίμηση χωριάτικο.Εμείς είχαμε ολικής αλέσεως.


 Quartitolo Lombardo
Valtaleggio

Επειδή δε βρήκε φέτα πήρε ένα κλασικό  ντόπιο λομβαρδίας που μεταξύ μας ψιλομοιάζει,αν κι εμένα όταν το δοκίμασα σκέτο άνοστο μου φαινότανε.Ψημένο όμως ήταν αρκετά καλό και ταίριαζε με το πιάτο.Να σας μάθω λοιπόν και ένα διαφορετικό τυρί να ξερετε αν το βρείτε ποτέ στο δρόμο σας.


Wednesday, November 3, 2010

Λίστα ιταλικών κρασιών

Είδα ότι σας έχω προτείνει πολλά κρασιά και σκέφτηκα να σας τα βάλω όλα μαζί σε μια ανάρτηση.Κλικ στην κάθε εικόνα για να διαβάσετε την ετικέτα τους.

Οι τιμές τους κυμαίνονται στο σούπερ-μάρκετ 4-6 €.Σχεδόν πάντα τα αγοράζω όταν τα έχει σε προσφορά - 40/50% και ειλικρινά η ποιότητά τους είναι άψογη.Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κρασί Santa Cristina  το αγαπημένο της κολλητής μου στην Ελλάδα το βρίσκει 10 ευρώ σε κάβα και εδώ το πηρε 4,50€.Γέμισε τη βαλίτσα και έφτασαν σώα και γι'αυτό σα δώρο είναι ότι πρέπει!!!!!





















Monday, November 1, 2010

Συνταγή ανακύκλωση

Σε τόσα κάνω πια ανακύκλωση,να μην κάνω και στο φαγητό λοιπόν;Μου'χε περισσέψει Φιλέτο κοτόπουλο με μουστάρδα με μπόλικη σάλτσα.Δε το πετάμε,αντιθέτως το εκτιμάμε και το εκμεταλλευόμαστε!



Έβρασα ζυμαρικά,στο σπίτι είχα βίδες όπως τις λένε στα ελληνικά.Βασικά τα έβγαλα 3-4 λεπτά πριν γίνουν αφού μετά θα μπουν στο φούρνο.Έκοψα το κοτόπουλο σε κομμάτια,έριξα τα ζυμαρικά,μπόλικα τριμμένα τυριά που είχαν μείνει από λίγο από διάφορα που είχα,πρόσθεσα λίγο γάλα και έβαλα το πυρέξ στο προθερμασμένο φούρνο .



Μόλις έγινε η κρούστα από το τυρί τα έβγαλα.Ο καθένας να υπολογίσει σύμφωνα με το φούρνο του,εμένα χρειάστηκαν 5'.Αυτό κι αν είναι γρήγορο,εύκολο και νόστιμο μαγείρεμα.

Εύχομαι καλό μήνα σε όλους σας και σε'μενα να'ναι λιγότερο βροχερός γιατί κοντεύουμε να μουχλιάσουμε!!!!
Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share