Saturday, June 29, 2013

Πάλλοι και παραλίες

Η Νίσυρος όπως έχετε καταλαβει μέχρι τώρα ειναι αρκετά μικρή και τη γυρνάτε άνετα!Εμείς νοικιάσαμε ένα αυτοκινητάκι για να πηγαινοερχόμαστε όποτε θέλουμε.

Οι Πάλλοι ειναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό όπου θα βρείτε ερείπια ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής εποχής.Είχε και ένα θεραπευτικό κέντρο από το 1895 έως τις αρχές της δεκαετίας του 30', Λουτρά Παντελίδη.Είναι ένα ψαροχώρι με 3-4 ταβερνες που μπορείτε να απολαυσετε το φρέσκο σας ψάρι.Εκεί ειναι και η μαρίνα για τα ιδιωτικά σκάφη.Από εκεί ξεκινάνε οι παραλίες του νησιού.


Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τις λίγες παραλίες του νησιού με άσπρη άμμο και με μαύρη άμμο.Γιαλισκάρι με λευκή άμμο,Λυές με σκούρα καφέ και σε μερικά σημεία έχει βοτσαλάκια (κάποιυ 1,5 χιλιόμετρο) και τέλος η πιο όμορφη κατά τη γνώμη μου η Παχιά άμμος.



Όσες φορές και να πέρασα υπήρχαν πάντα οι γλάροι και συνεπώς τους βάφτισα Angry Birds Νισύρου.

Για να φτάσετε πρέπει να περπατήσετε ένα μονοπάτι στενό και ένα θα σας πω όπως περπατάτε από αριστερά γκρεμός και από δεξιά ο λόφος.Φτάνετε όμως σε μια πεντακάθαρη και ήρεμη παραλία.Εκεί είχε κόσμο που έκανε και ελεύθερο κάμπινγκ.Πάρτε νερό,ομπρέλα,καπέλο και ό,τι άλλο χρειάζεστε.Μην ξεχάσετε και μια σακούλα για τα σκουπίδια  που θα κάνετε για να τα πάρετε μαζί σας γιατί δεν έχει να κάδο να πετάξετε τα απορρίμματα και όπως βλέπετε είναι πεντακάθαρη η παραλία!







πίσω από το μονοπάτι
 
Λυές όσο βλέπει το μάτι και πέρα
 

Φυσικά μη ξεχάσετε την παραλία κάτω από την Παναγιά Σπηλιανή με τα μεγάλα μαύρα βότσαλα κάτω από βράχους.


Δυστυχώς υπήρχε και μια άλλη παραλία που δεν μας την είπανε μάλλον γιατί εκεί δεν πάει ο ασφαλτωμένος δρόμος και φοβόντουσαν για το αυτοκίνητο.Υπάρχει ένας παλιός ερειπωμένος οικισμός  Αυλάκι.Τα νερά της πρέπει να ειναι ζεστά αφού κι εκει υπάρχουν  θερμές πήγες.Ένας παραπάνω λόγος που πρέπει να γυρίσω στη Νίσυρο




Thursday, June 27, 2013

Παναγίας της Σπηλιανής και Μανδράκι

Φυσικά όπως όλα τα Δωδεκάνησα που σας έδειξα μέχρι σήμερα κι αυτό έχει το δικό του ενετικό κάστρο που χρονολογείται το 14ο αιώνα.Το κάστρο των Ιπποτών της Ρόδου προστατεύει το μοναστήρι Παναγιά Σπηλιανή.











Το μεγαλύτερο μέρος του μοναστηριού φιλοξενείται σε φυσική σπηλιά.Το ίδιο το σπήλαιο είναι χωρισμένο σε δυο ναούς που δε μπορείτε όμως να επισκεφτείτε.






Σας προτείνω να περπατήσετε παραλία την πρωτεύουσα της Νισύρου για να απολαύσετε το μελτέμι,τη θέα αλλά και την ίδια παραλία που ονομάζεται Χοχλάκοι.Θα θαυμάσετε τα μεγάλα στρογγυλά της βότσαλα από λάβα.






Μετά το μοναστήρι μπορείτε να ανεβείτε τα σοκάκια που θα σας θυμίσουν Κυκλάδες και να πάτε στο Παλαιόκαστρο ή να γυρίστε μέσα από το Μανδράκι και να περάσετε στην ξακουστή της πλατεία την Ηλικιωμένη.Σταματήστε εκεί να φάτε είτε στο Βέγγο είτε στην Ειρήνη κάτω από τη δροσιά 2 μεγάλων δέντρων,ένα φίκο και ένα μπεντζαμίνο.Εγώ έφαγα και στους δύο και δε μπορώ να ξεχωρίσω.Οι ντόπιοι θα σας πουν ότι η πλατεία πήρε το όνομά της από τους ηλικιωμένους που μαζευόντουσαν και πως τα δέντρα είναι 57 χρονών.





Αυτός ο οικισμός ειλικρινά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους γνωστούς οικισμούς και χώρες των Κυκλαδίτικων νησιών αλλά και των άλλων κοσμοπολίτικων.Αξίζει μια καλύτερη διαφημίσει απ'όλους μας.

Tuesday, June 25, 2013

Παλαιόκαστρο

Αρχίζω να πιστεύω ότι κάθε νησί έχει κι ένα δικό του κάστρο να δείξει,να διαφημίσει και να αναδείξει κι όπως έχετε ήδη καταλάβει όπου κάστρο κι εμείς!Το κάστρο βρίσκεται πάνω από το Μανδράκι  και μπορείτε να πάτε είτε περπατώντας μέσα από τα σοκάκια ή με το αυτοκίνητο για να δείτε το πανόραμα και τα πέριξ.



Χρονολογείται 6-4 αιώνα π.Χ, καλύπτει 130 στρέμματα και έχει περίμετρο 2 χιλιόμετρα.Είναι κατασκευασμένο από  μαύρο βασαλτικό ανδεσίτη.Εντύπωση μου έκανε πως έχει παραμείνει αυτούσιο και πως ειναι περιποιημένο παρόλο που δεν υπάρχει κανένας.Κάποτε απ'ότι είδαμε πλήρωνες είσοδο.

















Σ'αυτό το πύργο ειναι χαραγμένη μια επιγραφή που μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες και λεπτομέρειες στις παρακάτω φωτογραφίες.





Διάβασα ότι θυμίζει Μυκήνες αλλά εμένα μου έφερε στο νου από τις φωτογραφίες που έχω δει τις πυραμίδες της Αιγύπτου.Πρόσεξα ότι ειναι κατασκευασμένο από ολόκληρες τεράστιες τετράγωνες πέτρες.Ακούμπησα σε μια απ'αυτές με την πλάτη μου και ένιωθα ότι κουνιόντουσαν αρκετά γι'αυτό καλό να προσέχετε.






Νιώθεις μια ηρεμία και γαλήνη εκεί πάνω μόνο αυτό σας λέω!Μοναδική παρέα τα ζώα.

 
Related Posts with Thumbnails
Bookmark and Share